Vijf motoren onder 100 g/km CO2: Nieuwe Opel Astra nu te bestellenTopaerodynamica: laagste luchtweerstand vermindert het verbruik

New Astra

Rüsselsheim.  De nieuwe Opel Astra viert zijn publieke première op het Internationale Autosalon in Frankfurt (12 tot 22 september). De vijfdeurs berline (vanaf € 22.900, aanbevolen verkoopprijzen incl. btw) en de Sports Tourer (vanaf € 23.800) zijn nu op bestelling verkrijgbaar en worden geleverd in verschillende uitvoeringen: Edition, GS Line, Elegance en Ultimate. Deze nieuwe Astra is de meest efficiënte ooit met een tot 21 procent lagere CO2-uitstoot dan zijn voorganger. Vijf van de zeven aangeboden motorversies blijven zelfs onder de magische CO2-limiet van 100 gram/kilometer (volgens NEDC1). Met een volledig nieuwe generatie motoren en transmissies stelt de Opel Astra de norm voor lage emissies, waardoor hij tot de top van de compacte klasse behoort.

De ultramoderne driecilinder benzine- en dieselmotoren van de Astra zorgen voor levendige rijprestaties en garanderen een hoog rijcomfort met een minimale geluidsproductie. De in tegengestelde richting draaiende balansas in het blok van de driecilindermotoren beperkt de trillingen. De basismotoren hebben standaard een handgeschakelde zesversnellingsbak. De nieuwe traploze automatische transmissie en soepel schakelende automatische versnellingsbak met negen versnellingen dragen ook bij aan een lager verbruik en een hoog comfort.

New Astra

En ook de nauwgezette ontwikkeling in de windtunnel leverde een belangrijke bijdrage aan de vermindering van het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot. Met 0.26 Cd behoort de Sports Tourer tot de stationwagens met de laagste luchtweerstandscoëfficiënt ter wereld, terwijl de vijfdeurs Astra de hatchbackklasse aanvoert met 0.26 Cd. Hierdoor is de nieuwe Astra een van de meest aerodynamische compacte auto's op de markt.

Het sportieve chassis van de Astra werd verder ontwikkeld. De nieuwe schokdempers bieden meer comfort. Het optionele sportchassis is voorzien van stijvere dempers, een directere besturing en een Watts-link op de achteras.

Dankzij de modernste technologieën voor emissiereductie, zoals Gasoline Particulate Filter (GPF) voor benzinemotoren en Selective Catalytic Reduction (SCR) voor diesels, voldoen alle nieuwe aandrijvingen nu al aan de Euro 6d-norm. De nieuwe volledig uit aluminium gemaakte motoren zijn standaard uitgerust met de brandstofbesparende stop/start-technologie. De nieuwe Astra is ook uitgerust met tal van andere toptechnologieën, van de nieuwe voor- en achteruitkijkcamera tot de digitale snelheidsmeter en het geavanceerde infotainmentsysteem. Er is ook een e-Call-noodoproepsysteem aan boord. Optioneel is een draadloze lader voor smartphones in de middenconsole verkrijgbaar.

Kampioen op het vlak van efficiëntie: tot 21 procent lagere CO2-uitstoot

De nieuwe benzine- en dieselmotoren met turbocompressor, die even zuinig als levendig zijn, zijn in de eerste plaats verantwoordelijk voor de voorbeeldige efficiëntie.

De compacte driecilinder benzinemotoren met turbocompressie zijn verkrijgbaar met een cilinderinhoud van 1.2 en 1.4 liter. Met een vermogen van 81 kW (110 pk) tot 107 kW (145 pk) en een maximumkoppel van 195 tot 236 Nm bereiken ze een uitstekende balans tussen prestaties en efficiëntie (NEDC1-brandstofverbruik: in de stad 6,4-5,2 l/100 km, buiten de stad 4,2-3,8 l/100 km, gecombineerd 5,0-4,3 l/100 km, 116-99 g/km CO2; WLTP2 gecombineerd: 6,2-5,2, 142-119 g/km CO2; voorlopige cijfers). De nieuwe Astra 1.2 Direct Injection Turbo is uitgerust met een handgeschakelde zesversnellingsbak, terwijl de Astra 1.4 Direct Injection Turbo verkrijgbaar is met traploze automatische transmissie. De integratie van het watergekoelde uitlaatspruitstuk in de cilinderkop draagt bij aan een snelle opwarming van de motor, wat een lagere uitstoot oplevert na een koude start. Alle benzinemotoren hebben variabele kleptiming en zijn tot zes kilogram lichter dan de vorige driecilinders. De 1.2 turbobenzinemotor met 96 kW (130 pk) stoot ongeveer 21 procent minder CO2 uit dan het vergelijkbare voorgaande model. Kenmerkend voor Opel is de uitstekende respons van het gaspedaal bij de benzinemotoren: bij 1,500 tpm is al 90 procent van het maximumkoppel beschikbaar binnen 1.5 seconde na het indrukken van het gaspedaal.