Een auto-ongeval, wat nu?De do’s en don’ts na een aanrijding

Betrokken zijn bij een auto-ongeval, dat wens je natuurlijk niemand toe. Of je nu een slachtoffer bent of een toevallige getuige, een verkeersongeval is steeds een heftige ervaring. Ben je niet zeker wat je moet doen? Wij geven je enkele tips.

Daar sta je dan, in het midden van de weg na een aanrijding. Wat nu? In de eerste plaats komt het erop aan je koelbloedigheid te bewaren en kalm te reageren. Ongeacht of je verantwoordelijk bent voor het ongeval, een slachtoffer of een getuige die alles zag gebeuren, probeer niet te panikeren en volg deze stappen.

Safety first

Begin bij het belangrijkste: breng jezelf en de andere betrokkenen in veiligheid. Zet meteen je vier knipperlichten aan en trek een fluo hesje aan wanneer je uitstapt. Plaats een gevarendriehoek op 50 meter van je wagen, of 100 meter wanneer je op de snelweg staat. Ga in dit geval achter de vangrails staan.

Neem geen onnodige risico’s door bijvoorbeeld de rijweg over te steken of je voertuig snel te verplaatsen. Je bent weliswaar verplicht om de vlotheid van het verkeer te verzekeren, maar schat eerst rustig de situatie in vooraleer je weer achter het stuur kruipt om je wagen te verzetten.

Hulp is onderweg

Zodra iedereen in veiligheid is, contacteer je de politie en indien nodig de hulpdiensten via het nummer 112. Wacht tot wanneer de autoriteiten op de hoogte zijn gebracht, om gewonden te helpen. Wat er ook gebeurt, blijf ter plaatse tot de politie gearriveerd is.

Om gekwetsten gerust te stellen, kan je hen vertellen dat de hulpdiensten onderweg zijn. Stel vragen zodat het slachtoffer bij bewustzijn blijft en zorg ervoor dat hij of zij vrij kan ademen. Wat je best niet doet, is het lichaam van een gewond slachtoffer verplaatsen - tenzij het risico op een bijkomend ongeval te groot is. Neem ook nooit de helm van een gewonde motorrijder af. Heb je een EHBO-diploma, dien dan eventueel eerste zorgen toe.

Verzamel gegevens

Ben je zelf verantwoordelijk voor het ongeval? Blijf dan zeker ter plaatse, want vluchtmisdrijf is een zware overtreding die zelfs tot een gevangenisstraf kan leiden. Ook wanneer je als voetganger een aanrijding van twee voertuigen veroorzaakt, ben je betrokken partij.

Het is steeds een goed idee om snel foto’s te nemen van de plaats van het ongeval en de betrokken voertuigen. Ben jij een slachtoffer en waren er nog getuigen aanwezig? Vraag dan zeker hun contactgegevens voor je de plek verlaat. Als er sprake is van vluchtmisdrijf bij de verantwoordelijke, dien je best een klacht in bij de politie.

Heb je zelf schade aan je wagen, vergeet dat niet om je Opel Assistance op de hoogte te brengen voor een vlotte hulpverlening, en dat 24/7. Dankzij de Opel Verzekering kan je ook rekenen op een professionele herstelling van je wagen door een Opel Erkend Hersteller, met de goedkeuring van de verzekeringsmaatschappij. Zo ben je zeker van een herstelling met Opel garantie, 3 jaar waardegarantie, een vervangwagen, totaalverliesdekking bij je overgenomen voertuig en pechhulp.  Ben je nog niet aangesloten bij Opel Assistance en/of Opel Verzekering? Neem dan contact op met jouw Opel dealer voor meer informatie.